Sta. Maria de les Arenes

Ermita Sta. Maria de les Arenes

Està situada en l´extrem nord-oest del terme municipal, en la confluència del torrent de les Arenes i el Sot de Matalonga amb el riu Ripoll, a la parròquia de Sant Feliu del Racó. Se suposa que l´ordre benedictina que manava el monestir de Sant Llorenç del Munt, i controlava la parròquia de Sant Feliu del Racó, la va fer bastir entre els segles XI i XII.
La capella és molt senzilla en la seva estructura. Consta d´una sola nau, rectangular, amb volta de canó seguit, i un absis semicircular amb volta de quart d´esfera. Es distingeixen tres moments constructius: la primera, del segle XII, correspon a l´absis, la nau i la casa de l´ermita adossada; la segona, anterior al segle XIV, correspon a un allargament de la nau i un petit portal; i finalment al segle XVIII-XIX, la construcció d´un atri.
L´advocació de la Mare de Déu de la galledeta és molt popular en les nostre contrades. Aquest sobrenom prové de la galleda de plata que duia la imatge romànica, i a la que els fidels li demanaven pluja en temps de sequera. Aquesta imatge, datada del segle XI, de la Verge asseguda amb una fruita a la mà dreta i l´Infant a la falda, va ser destruïda el 23 de juliol de 1936. la seva adoració encara es manté avui en dia amb les misses que es fan un cop al mes, i les reunions més importants: el dilluns de Pasqua de Resurrecció i el dia 8 de setembre, dia de les Marededéus trobades, dia de l´aplec a les Arenes. Es conserven els goigs datats del 1677, que va musicar mossèn Joan Abarcat, a l´Arxiu de la Biblioteca de Catalunya. Molt a prop de l´ermita, trobem les cases de les Arenes, nucli d´estiueig de principis del segle XX amb edificacions de notable interès per les ornamentacions realitzades seguint els paràmetres modernistes i neogòtics.
 

Ermita de Sta. Maria de Les Arenes

Reflexions a l'ermita de les Arenes Camina tranquil enmig del brogit i la pressa; i recorda’t de la pau que pot haver-hi en el silenci. Tant com puguis, i sense defallir, estigues amb bona harmonia amb tothom. Digues sempre la veritat tranquil·lament i clara,...

   

Goigs Goigs de l'Ermita de les Arenes.....

 

Documents: Grande fue, desde siglos, la devoción que se tuvo siempre a la tal Virgen, por las gracias y favores que por su intercesión los fieles habian recibido. Prueba de ello,...

   

Dates d'interés: Dates en les que es fan actes a l'Ermita de Santa Maria de les Arenes...

 


Goigs
Documents: